Udgivet i

Korte ærmer i middelalderen

Brug af korte ærmer og tilsatte ærmer i middelalderen og den tidlige renæssance

Hvordan blev korte ærmer på kvindedragter brugt i middelalderen og den tidlige renæssance? Hvad med tilsætte ærmer?

Fra vikingetiden til omkring 1300 var kvindekjolerne hovedsageligt løse kjoler over en løs særk. Omkring 1300 bliver kjolerne tætsidende og mere komplicerede. Afhængigt af stand er ærmerne typisk enten tætsidende eller meget vige fra albuen. Læs mere om kvindemode i 1300-tallet. Det virker ikke som om at korte ærmer på kvindedragter var almindelige i Nordeuropa før slutningen af 1300-tallet, hvor de begynder at optræde på billedmaterialet fra tiden.

En anden nyskabelse i moden er det tilsatte ærme, altså et løst ærme, der er sat på et kort ærme. De tilsatte ærmer er både praktiske idet man kan tage dem af hvis det er varmt eller uhandy, men også smarte da de variere kjolens udseende og giver én flere udtryk i den samme kjole.

Pyntede ærmer

Både på de korte ærmer og på de tilsatte ærmer dukker smukke kantebånd og pelskanter op i stor stil. De pyntede ærmer ser vi naturligvis mest på adleskjoler. Nogen af de tilsatte ærmer er lavet i smukke brokade stoffer, mens andre er en kontrastfarve. De korte ærmer giver også mulighed for at vise smukke underkjoler frem under overkjolerne. I det hele taget ser det ud som om de korte ærmer for adlen er en mulighed for at vise velstand frem. Hos de lavere stænder ser man naturligvis ikke de samme tendenser.

De korte ærmer er på ingen måde universelle på kvindekjoler fra 1400-tallet, men vi har billedkilde eksempler fra mange sammenhænge og af forskellige kunstnere hen over hele århundredet.

Klik på billederne for at se hvor billedet er fra. Billederne er nogenlunde i kronologisk rækkefølge

Vær opmærksom på at mange af motiverne er bibelhistoriske og vi er nødt til at tage dem med et stort gran salt. Især hovedtøjet på denne type billeder er problematisk. Der var dog i tiden tradition for at male bibelske personer som om de var en del af samtiden. Det tilsvarene i dag ville være Jesus i jakkesæt og maria i cocktailkjole.

Tak fordi jeg måtte skrive et gæsteindlæg på Kelidas Verden, hvis du er interesseret i at læse flere af mine indlæg om dragthistorie og historisk madlavning kan du finde mig på postej-stew.dk. Indlægene er på letforståeligt engelsk og er altid ledsaget af masser af historiske billedkilder.